onsdag 18 december 2013

Söndagsmiddag med brunsås

Idag, efter att ha pluggat i stort sett hela dagen, bestämde jag mig för att göra kåldolmar- en ganska krånglig och pysslig rätt att laga men om tiden finns så är det så värt det!

Ingredienser
Ett stort vitkålshuvud (ett blad till varje kåldolme)
Salt/Vatten

400g Nötfärs (egentligen ska det vara fläskfärs)
3dl kokt ris
2dl mjölk
Salt/peppar
Smör och sirap till stekningen

Sky (som blir när du kokar dem)
Vetemjöl
Soya
Grädde
Buljong
Salt/Peppar

Såhär gör du
Koka upp vatten (myyyycket) och salta (räkna 1tsk salt till 1liter vatten)
Lägg ner bladen i vattnet och koka dem mjuka
Ta upp bladen och låt dem rinna av

Blanda färsen, riset, mjölk, salt och peppar
Lägg en klick färs på varje blad och vik ihop (färsen är ganska blöt så vik noga)

Stek i smör (lägg skarven nedåt först) och ringla lite sirap över

Lägg kåldolmarna i en gryta och stek ur pannan med 4dl vatten
Häll över kåldolmarna och låt småkoka i 30minuter

Lägg ur kåldolmarna och sila skyn
Koka upp sky och red av den med mjöl och vatten
Slå på grädde (jag tog ca 3dl) och smaka av med soja, buljong, salt/peppar

Servera med kokt potatis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar