måndag 20 januari 2014

Barn & Socker

Hur gör Ni med sött till barnen?
Lördagsgodis? Fredagsgodis? Helgmys? Kalas? Fika? CocaCola? Sylt? Ketchup? Oboy? 

Just, barn och kost är ju ett laddat ämne i sig och det finns många självutnämnda förståsigpåare...

Här hemma körde vi ett tag med godisförbud (eller godisförbjud som lilla tjejen trodde att det hette så numer heter det så hemma hos oss) och det funkade riktigt riktigt bra! Och igår togs beslutet om ytterligare ett godisförbjud!

Barnen är ganska inriktade på godis och det är ett stort fokus kring godis, glass och fika- även på vardagar och det är just fokuset kring sött vi vill få bort! 

Vi är ingen fikande familj så att skippa fikabröd är inget problem utan det är just rent godis och, likt sin mamma, främst choklad...

Våra barn älskar frukt och blir, egentligen, minst lika nöjda om det får vindruvor, äpple, banan och päron på kvällen i en skål än godis i skålen ch de acceptera ett förbud fullt ut medan de inte accepterar ett "nej" (utan förbud) lika bra!

Så därför kommer vi köra godisförbjud nu under ett längre tag- dels för att slippa allt tjat och ha tydliga regler och dels för att det faktiskt inte finns ngt behov av socker för barn.
De får en bra och varierad kost med mkt ekologiska råvaror och i stort sett är allt lagat från scratch samt att de får mkt frukt, hembakat bröd (absolut inte hembakat i vårt hem men ändå...) och de gillar russin, nötter och grönsaker med dipp som mys- alltså är godis helt onödigt!

De enda gångerna vi tillåter det är när vi är bortbjudna till vänner eller på kalas- men då vet de att det är därför och vet att hemma gäller andra regler!

Sen får barnen i sig endel socker genom maten i form av ketchup, sylt osv... Drömmen vore ju ett liv utan dolt socker men dit har vi inte kommit ännu men vi är en bit påväg- en inspirerande blogg om ämnet är 56kilo.se!
Åse, som äter paleo/LCHFkost skriver en del om det och även om det låter enkelt att utesluta allt socker är det inte de enklaste- men att ha det med sig i bakhuvudet när man matplanerar är ju ändå bättre än inget!



Så, som sagt- hur ser Du på barn & sött?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar