tisdag 14 januari 2014

Barn & Sömn

Hur ser Era nattningsrutiner ut?
Lägger sig barnen i samma tid varje kväll?
Sover de samma antal timmar varje natt?
Somnar de senare än 21.00?

Här hemma har sömnrutinerna ändrast på sistone, från att ha varit extremt lättnattade och ha sovit hela nätterna (vilket våra barn gjort sen de var ganska små så vi har haft det lätt gällande sömnbiten...eller så känns det så för att det oftast var N som gick upp med barnen på natten när de var små!) så har de små börjat att inte somna på kvällarna. De lägger sig och de stannar oftast kvar i sitt rum men meddelar med jämna mellanrum att de "fortfarande inte sover"...de senaste nätterna har de inte somnat förrän efter 22.30 trots att de haft ganska långa dagar på dagis och inte sovit ngn middag...
Just sömnbiten är svår för man kan ju inte tvinga dem att somna, det enda man kan göra är att skapa en skön miljö som ger dem förutsättningar för att somna.

Här hemma har vi inte haft några speciella rutiner kring nattning, det har liksom inte behövts men efter den här förändringen så känner jag att vi behöver fastställa lite rutiner för att slippa lämna två extremt trötta tjejer på dagis!

Som det stora fan av google jag är så har jag såklart googlat alla möjliga kombinationer gällande barn och sömn idag...

Dels hittade jag en skrämmande och intressant studie som gjorts i England.
Studien visar att barn som får för lite sömn eller väldigt oregelbunden sömn (barn har inte förmågan att "sova ikapp" som vuxna har utan behöver helst samma mängd sömn varje natt) kan få beteendestörningar såsom hyperaktivitet och emotionella störningar.
Enligt studien kan barns oregelbundna sömntider orsakar störningar för den inbyggda dygnsrytmen vilket leder till att hjärnans utveckling kan rubbas.
Extra utsatts för denna problematik visade sig barn som lägger sig senare än 21.00 ha och detta avser barn ända upp till 12års åldern!

Som sagt, jag har idag läst flera studier och fakta om barn och sömn och alla sidor är samstämmiga- barn behöver regelbunden sömn, de behöver komma i säng före kl21.00 och fasta nattningsrutiner underlättar för barnet att slappna av och somna!

Här hemma kommer jag från och med idag att låta tjejerna välja en bok som vi läser tillsammans i soffan efter att de borstat tänderna, därefter får de lägga sig och antingen bläddra i en egen bok eller lyssna på en saga på deras IPads.

Får se om det funkar, jag hoppas det- för att somna 22.30 är inte okej för en som är 4år!
(vill Ni läsa en sammanfattning av den brittiska studien så finns den här!)

(Här sover vår äldsta tjej- älskar tapeten från PiP-studio!)




2 kommentarer:

  1. vi har också tydliga rutiner, minsta pojken lägger sig vid 19-19:15 ca. Stora kille har alltid lagt sig vid 20 men nu försöker vi lite tidigare för om han har svårt att somna blir klockan lätt ganska mycket. Först är det kvällsmat, tvätt och pyjamas sen är det 2-3 böcker (oftast samma) och prata igenom dagen och sist aftonbön. Sen är det godnatt och sov så gott. Vi har kämpat med minstingen sedan han var ca 14 månader tills nu 17, och nu har vi bra rutiner. Dörren är öppen, radion på och ljust utanför. Skriker han går vi in och säger lägg dig på kudden, är han ledsen tar vi och tröstar. Så långt från AW det går ;)

    SvaraRadera
  2. Svar: Ja just det! Snowracer och Bob vet jag ju vad det är. Trots att jag är från Skåne där det alltid råder söderhavsklimat och snö och iskyla är något sällan skådat :-D Vi har ju till och med en Bob! Haha!
    Snowglider eller surf heter det där som går så hiskeligt fort som vi kör nu förtiden ;-)

    SvaraRadera