onsdag 8 januari 2014

Att leva i nuet

Inom Mindfulness så är nyckelordet (eller snarare nyckelfrasen) "att leva i nuet"-
och ja, redan nu kan jag ju säga att som förälder kan man inte leva 100% i nuet utan man behöver planera middagar, aktiviteter och inför morgondagen...men däremellan kanske man skulle kunna vara mer i nuet?!

Mycket av vår energi och tankekraft går till att tänka framåt...imorgon....till veckan...nästa år...om fem år.... Medan betydligt mindre tid går åt till att tänka på nuet- precis den sekunden vi befinner oss i!
Vilket är ganska dumt då just den här sekunden är allt vi är 100% säkra på att vi har kontroll över- hur livet ser ut imorgon vet vi ju egentligen inte alls...

Mycket att vår energi går även åt till att grubbla över gårdagen....saker som hänt....hur saker skulle kunna varit och hur vi önskar att saker och ting varit.
Inte heller det är ju egentligen ngt att lägga större energi på- för det går ändå inte att påverka idag!

Visserligen bör man reflektera över sitt agerande i vissa situationer men sluta vara så hård mot dig själv- visst du kanske gjorde fel, visst du kanske gjorde ngn ledsen eller missförstod någonting...men grubbla på det, konstatera vad Du gjorde fel och acceptera att Du är inte mer än människa och lär dig till nästa gång...

Mer än så kan Du faktiskt inte påverka det förflutna!

Jag tror, att om Du försöker leva mer i nuet, njuta av tillvaron såsom den är precis nu så kommer Du tycka det är både skönt och befriande- och bara för att Du stannar upp och njuter av livet några minuter så blir ju inte risken att allt spårar ur större för det!

Dagens tanke: Försök att inte enbart leva i framtiden eller att för ofta blicka bakåt i backspegeln- lev här och nu!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar